Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

Een nieuw begin met meer ritme

backtowork


Januari is het moment om je werkritme eens aandacht te geven. Een goed begin is het halve werk! Kijk eens of je meer structuur in je werkdag kunt brengen en ervaar wat het je oplevert.

 

Laten we beginnen met een feit: Onze hersenen gebruiken ongeveer 20% van onze lichaamsenergie. Daardoor is het niet mogelijk om 8 uren lang geconcentreerd te blijven werken met behoud van productiviteit en de best mogelijke output. Dat we soms voelen dat we vastzitten in het werk, of gewoon niet goed op gang kunnen komen, is dus niet vreemd. Ook afleidingen kunnen ons werkritme verstoren. Gemiddeld wordt iemand die in één ruimte met anderen werkt, om de 11 minuten gestoord door anderen. De concentratie is weg en jezelf opnieuw toeleggen op hetgeen je deed, kost ook weer tijd en energie.

Hoe ritme werkt
Om echt iets aan ons werkritme te kunnen doen, moeten we eerst weten hoe zo’n ritme werkt. De aandachtscurve van ons brein kent gedurende de dag een natuurlijk ritme, met pieken en dalen. Wat we moeten begrijpen is dat ons brein werkt volgens het ritme van inspannen en ontspannen. Je kan toch ook niet alleen inademen, zonder ook weer uit te ademen?

Hoewel iedereen anders is, geldt voor bijna iedereen dat je vroeg in de ochtend het scherpst en productiefst bent. Maak gebruik van deze primetime. Probeer niet te multitasken; dat is een echte productiviteitskiller. Probeer liever in blokken van anderhalf tot twee uur te werken. Dat noemen we focussen. En we focussen dus het liefst op één taak tegelijk. (Ben je in 20 minuten al klaar met je taak, dan ga je natuurlijk gerust naar de volgende).

Na de anderhalf tot twee uur neem je even tijd voor een koffiepauze, of nog beter: een dagdroom-pauze. In zo’n kleine pauze bereiden we ons brein erop voor om de volgende twee uren weer geconcentreerd te kunnen werken. Een kleine dagdroom-pauze is verfrissend en werkt vaak positief op de hernieuwde focus die daarna gevonden wordt, in tegenstelling tot wat men meestal denkt over dagdromen. Toegegeven, het hangt ervan af wáárover je dagdroomt. Het is belangrijk om te onderkennen dat afleiding niet altijd negatief is, omdat het onze hersenen ook de kans geeft om tot rust te komen en te ontspannen. Hoewel dagdromen in de zakelijke wereld over het algemeen een negatieve bijklank heeft, heeft het dus wel degelijk een functie. Een andere manier om de hersenen even bij te tanken, is door te bewegen. Beweging verhoogt het zuurstofgehalte in de hersenen en stimuleert op die manier de werking van het brein. Je hoeft niet gelijk te denken aan intensief bewegen. Het is al voldoende om een wandelingetje in het kantoor te maken, of even naar buiten te gaan en de benen te strekken.

Heb je je kleine pauze gehad? Werk dan daarna weer lekker anderhalf tot twee uur door, tot de lunchpauze. Na je lunchpauze, herhaal je hetzelfde ritme (twee blokken van anderhalf tot twee uur). Voor je denkt zit je werkdag erop en ben je productief geweest zonder oververmoeid te raken of je brein uit te putten! Doordat je heel geconcentreerd werkt en tussentijds slimme pauzes neemt is de kans groot dat je meer werk verzet hebt, dan op een dag met minder structuur.

Even op een rijtje: Hoe bouw je een vast dagritme op?
Hier volgen 5 stappen.

1. Zorg voor een vast ritueel na het opstaan.

Je kunt iedere dag beginnen met het lezen van krant of mail, dan heb je een herkenbaar begin van de dag.

2. Begin op een vast tijdstip met werken.

Veel mensen zijn ’s ochtends vroeg het meest productief. Dan is het dus niet handig om eerst je mail te gaan lezen, telefoontjes te gaan doen of bij te praten met collega’s. Als je begint met de taak die de meeste concentratie en energie vraagt heb je tegen koffietijd al belangrijk werk verzet.

3. Werk in blokken van anderhalf tot twee uur

Werk vervolgens niet aan een stuk door, maar neem na anderhalf à twee uur een korte pauze waarin je even afstand neemt van je werk. Na die korte pauze werk je anderhalf à twee uur door tot de lunch.

 

4. Neem een duidelijke middagpauze.

Bij een ideale middagpauze gebruik je de helft van de tijd om te eten en de andere helft om de frisse lucht in te gaan. Neem dan ook even echt afstand van je werk. Zo kom je vanzelf op nieuwe ideeën en oplossingen.

5. Stop op een vast tijdstip met werken.

’s Middags werk je opnieuw twee blokken van anderhalf à twee uur. Dan is het vaste tijdstip om te stoppen met werken daar. Je beoefent dan de kunst van het ophouden en stopt er ook echt mee.

 

 

 

 

Over twee weken begint het nieuwe jaar. Traditioneel is dat het moment waarop veel mensen goede voornemens bedenken. Misschien wilt u afvallen, stoppen met roken, een boek schrijven, meer tijd besteden aan familie en vrienden of meer structuur aan uw leven geven. Het kan ook zijn dat u zakelijke voornemens hebt zoals uw deadlines beter bewaken of aandacht geven aan uw netwerk. Wat uw goede voornemens ook zijn, het gaat er niet alleen om ze te bedenken, maar ook om u zich eraan te conformeren, het vol te houden en de voornemens te laten slagen. Dat is voor velen een probleem. De voornemens zijn prachtig, maar na enkele weken zijn ze weer weggezakt. Hier kunt u acht tips lezen die u helpen bij het succesvol laten slagen van uw goede voornemens.