Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

Waarom luchtkastelen bouwen goed is

luchtkasteel

Waarom luchtkastelen bouwen goed is

Helpen strategische plannen echt?


 

Als je het hebt over luchtkastelen bouwen, dan heb je het meestal over dromen die geen werkelijkheid lijken te worden. Ook in de bedrijvenwereld blijken er vaak luchtkastelen gebouwd te worden. Alleen heten ze dan strategische plannen. Sommige mensen geloven niet meer in strategische plannen, omdat ze in de praktijk zelden of nooit helemaal uitgevoerd worden. Dat maakt dat men niet beseft welke waarde ze wél hebben.

In dit artikel staan we stil bij de waarde en de voordelen van luchtkastelen bouwen, ondanks hun beruchte reputatie. 

 Het frustreert velen om uitgebreide strategische plannen te maken, om vervolgens te zien dat ze in een diepe lade of onderaan de stapel belanden. Veel plannen worden niet uitgevoerd, of slechts gedeeltelijk. Het werk lijkt voor niets te zijn geweest. Het is dan begrijpelijk dat men het vertrouwen in strategisch plannen verliest. Heeft het nog zin om plannen op papier te zetten en te brainstormen? Of is dat allemaal tijdverlies?

 

Luchtkastelen zijn niet zinloos

Strategische plannen zijn niet zinloos. Ze helpen namelijk nadenken over de richting van het bedrijf. Ze stimuleren innovatief denken en creativiteit. Ze helpen om budgetten en middelen te bepalen. Proberen te werken zonder strategische plannen, lijkt op proberen een zee over te varen zonder navigatie.

Een andere belangrijke reden waarom strategische plannen goed zijn, is vanwege het anticiperende karakter. Bij strategische plannen stel je namelijk vragen over de toekomst. “Wat als men over twee jaar alleen nog maar via mobiel communiceert”… “Welke impact zou dat op de maatschappij hebben”… “Wat moet er in ons bedrijf veranderen als dat gebeurt”. Het soort vragen dat je stelt hangt natuurlijk af van de branche waarin je werkt. Lees vakbladen, volg het nieuws en blijf op de hoogte van ontwikkelingen die jouw branche raken. Overdenk scenario’s en bepaal wat je in elke situatie zou kunnen doen. Strategisch denken vereist creativiteit en open-mindedness.

Nadat je je eigen branche of vakgebied hebt onderzocht, is het ook goed om te kijken naar andere ontwikkelingen in de wereld om je heen. Verbreed dus je perspectief en ga na welke invloed ontwikkelingen op je organisatie hebben en vooral… welke kansen je voor je organisatie ziet. Hierbij is het van belang om vrij te durven denken, met andere woorden: luchtkastelen durven bouwen.


Luchtkastelen zijn geen tijdverspilling

Strategisch denken en plannen kost tijd. Hoe gedetailleerder je plan, hoe meer tijd het kost. Maar denk ook eens hieraan: hoe gedetailleerder je plan, hoe meer risico op falen! Waarom? Omdat de wereld om ons heen zo veranderlijk is. Heel strak plannen, heeft dus weinig zin. Maak je echter een plan dat ruimte heeft voor aanpassingen en flexibiliteit, dan heb je meer kans op slagen. Het doel blijft hetzelfde, alleen de weg naar het doel kun je onderweg aanpassen indien nodig. Dat is logisch. Als we weer denken aan het varen over zee… waarom heeft een schip een roer? Precies, om continu te kunnen bijsturen.

Verwacht dus niet dat elk plan precies zo moet uitkomen zoals je verwacht. Bepaal liever het doel en de basismiddelen, en ga ervoor! Vermijd het om te verzanden en vast te lopen in onnodige details in de planning. Aan de andere kant, neem wel alle nódige aspecten mee in je plan. Een strategisch plan kan complex zijn, maar flexibel. Let wel: er is een verschil tussen gedetailleerd en complex.

Hit-a-target

We hebben nu vastgesteld dat dromen over de toekomst goed is. Strategische plannen maken is een complexe bezigheid, maar het is geen tijdverspilling. Besef dat je tussendoor van koers mag veranderen. Soms verandert onderweg zelfs het einddoel. Maar dat wil nog niet zeggen dat je plan gefaald heeft. Een goed plan is solide en geeft houvast en richting. Je kunt geen doel raken dat je niet ziet, en je kunt geen doel zien dat je niet hebt.

 

 

 

 

 

 

 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!