Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

Ben jij onbewust bekwaam?

OEM5TB0

Ben jij onbewust bekwaam?

Herontdek je talenten en laat ze spreken!

 

 


 

Onbewust bekwaam? Dat wil zeggen dat je iets heel goed kunt doen, zonder dat je je ervan bewust bent. Je hebt dus een talent waarvan je niet beseft dat het een talent is! Geven mensen om je heen je vaak complimenten over iets dat je doet, maar wuif je het weg omdat het voor jou onbeduidend lijkt? Wanneer je onbewust bekwaam bent, zal je dit herkennen. Maar wat heb je eraan, je onbewuste talent? Dat lees je in dit artikel.

 

 

Ergens heel goed in worden gebeurt niet zomaar. Je kunt van geboorte bepaalde talenten hebben meegekregen, maar dan nog… je wordt pas echt goed in iets, als je het bewust ontwikkelt. Bijvoorbeeld door te oefenen of door het heel vaak te doen. Maar is dat niet tegenstrijdig? Want als je iets bewust ontwikkelt, hoe kan het dan later een onbewust talent worden?

De leerfasen van Maslow (Beroemd psycholoog, 1908-1970) laten zien dat iedereen die een bepaald talent ontwikkelt, daarbij verschillende fasen doorloopt. De eerste is onbewust onbekwaam, net zoals een peuter zich niet ervan bewust is dat hij nog niet kan schrijven en lezen en vaak “doet alsof” hij schrijft en leest. De tweede fase is die van bewust onbekwaam, net als het voorgenoemde kindje dat nu iets ouder is en beseft dat letters woorden vormen, maar hij ze nog niet kan lezen. Hij “weet” dat hij nog niet kan lezen. De derde fase is bewust bekwaam. Dit is de fase waarin er een wereld opengaat voor degene die iets aan het leren is. Je ontdekt dat je iets nieuws kunt, en je bent trots op je nieuwe talent. Je doet er alles aan om het zo goed mogelijk te kunnen en steeds te verbeteren. Je weet dat je het kan. Dan komt na een tijdje vanzelf de vierde fase: onbewust bekwaam. Dat is net als autorijden of koken of lezen. Het gaat vanzelf, zonder al teveel erbij na te denken. Het is in deze fase dat bewuste talenten veranderen in onbewuste talenten. Je neemt je talent voor lief. Het lijkt alsof je het altijd al hebt gekund. Hoewel je complimenten krijgt van je omgeving, beschouw je het als iets vanzelfsprekends.

Dat is jammer. Enerzijds omdat wanneer je onbewust bekwaam bent, je ook onbewust stopt met het ontwikkelen van het talent. Het gaat je immers gemakkelijk af, dus je vergeet om jezelf uit te dagen en méér ermee te doen. Ook je omgeving raakt na een tijdje gewend aan het feit dat je ergens heel goed in bent, en gaat het minder waarderen. Anderzijds is het ook jammer omdat je er veel profijt van zou hebben wanneer je je talenten bewust inzet. Wat vond je ooit zo leuk aan je baan? Het antwoord zal waarschijnlijk wijzen op je onbewuste talenten, die toen nog bewust waren. Kun je je talenten laten herleven? Kun je ze verdiepen? Natuurlijk. Het vergt wat zelfonderzoek om erachter te komen wat je verborgen talenten zijn. Maar echt moeilijk is het niet. Je komt al een heel eind met de vraag: Wat vind ik echt leuk om te doen, zelfs als ik er geen geld voor zou krijgen? Iets wat je heel leuk vind om te doen, is vaak iets waar je heel goed in bent.

Doe jezelf en je omgeving een plezier, en herontdek je talenten! Zet ze bewust in, en ervaar opnieuw hoe er een wereld voor je opengaat, net als toen je pas ontdekte wat je allemaal kon. Blijf je talenten bewust ontwikkelen, laat ze spreken… en vooral, geniet van ze!

mirror-self

Psst! Er is feitelijk nog een fase… die ontdek je ook vanzelf, maar hier is een hint: het is de fase van bewust onbewust bekwaam. Wat kun je daarmee? Veel, aangezien dit de fase is waarin je jouw talent kan gaan overdragen (lees: leren) aan anderen. Je bent je talenten dan letterlijk meester! 

 

 

 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!