Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

De kracht van een nieuw begin

newday

De kracht van een nieuw begin

Begin elke dag als nieuw

 

Ken je het gevoel wanneer je al het oude achter je laat, zonder ernaar om te hoeven kijken? En het nog prettigere gevoel van het schone, nieuwe begin dat je daarna kunt maken? Zo kan elke dag aanvoelen. En hoe je dat voor elkaar krijgt, is geen geheim. De methode is verrassend eenvoudig. Er is wel discipline en een sterke wilskracht voor nodig.

 

 

 

 

Een schone lei

 

De uitdrukking met een schone lei beginnen, komt van heel lang geleden. Vroeger schreef men de schulden die iemand bij een ander had op een lei (= een klein schoolbordje waarop met krijt geschreven werd). Zo kon de schuldenlijst weleens heel lang worden. Dat was geen pretje voor de schuldenaar. Maar als alle schulden voldaan waren, wiste de schuldeiser de lei schoon. Het uitwissen is later een symbool geworden voor “een nieuwe start”. Omdat de oude zaken uitgewist waren, kon je er ook niet meer naar kijken. De schuldenaar was weer vrij, en kon helemaal opnieuw beginnen.


Uitwissen

Misschien lijkt het onmogelijk om echt elke dag als nieuw te beginnen. Je neemt immers zaken, zorgen en to-do’s van de vorige dag mee. Hoe staat het dan daarmee? Die kun je toch niet zomaar uitwissen? Nee, dat is waar. Laten we eerlijk zijn, sommige dingen achtervolgen ons heel lang. Werkzaamheden die nog af moeten, boodschappenlijstjes, problemen die je niet één-twee-drie oplost.

Wat doen we daarmee? De sleutel ligt in het maken van afspraken met jezelf en met anderen. En je dan ook daaraan houden. Houdt er ook rekening mee dat je sommige dingen voorgoed zal kunnen afsluiten, en andere voorlopig. Dat wil zeggen dat je sommige dingen tijdelijk afsluit. En later weer zal hervatten. De kunst is om het voor nu van je af te zetten. Zoals we in de inleiding zeiden, is er wel discipline en wilskracht voor nodig. Een nieuw begin, begint eigenlijk de dag(en) ervoor al.

Voorbeeld

Wil je bijvoorbeeld een frisse maandag, dan moet je vrijdag al het volgende doen:

  1. Bekijk vroeg in de ochtend [op vrijdag] of een dag van tevoren [dus donderdag!] alles wat je nog te doen staat vóór het weekend.
  2. Stel prioriteiten.
  3. Bepaal welke dingen je [op vrijdag] gaat doen. Bepaal welke dingen je (nog) niet gaat doen.
  4. Schrijf alles op. Spreek met jezelf af dat je al deze dingen doet. Of spreek met jezelf af dat je er juist nog niet aan begint.
  5. Spreek met degenen die er belang bij hebben (je werkgever, je partner, je kinderen… etc.) af wat je doet en wanneer je het doet. Laat je planning voor iedereen duidelijk zijn, maar denk niet alleen aan jezelf. Houdt bijvoorbeeld rekening met de eisen van je werkgever. Maar maak hoe dan ook echte afspraken.
  6. Doe de dingen die je moet doen. Echt doen én afronden. Kom je afspraken na.
  7. Lukt iets dat je je had voorgenomen niet door overmacht of een plotselinge verandering? Maak de balans opnieuw op: wat ga je doen en welke nieuwe afspraken zal je moeten maken met jezelf en met anderen?
  8. Doe de dingen en/of maak de afspraken. En zet het daarna (voor nu) van je af.
  9. Kijk aan het eind van de dag naar wat je hebt gedaan. Zijn alle nieuwe afspraken gemaakt? Heb je opgeschreven wat je [maandag] als eerste gaat doen? En als tweede, en als derde… enzovoorts?
  10. Sluit de dag af door tevreden te zijn over wat je hebt gedaan en de manier waarop je de dingen hebt aangepakt. Hindert iets je? Neem je dan voor (maak de afspraak met jezelf) om daar bij de eerstvolgende gelegenheid iets mee te doen, maar zet het voor nu van je af.

 

 

Deze methode werkt even goed voor kleine en grote dingen. Vergeet je iedere keer een boodschap of iets (groots of kleins) te doen en frustreert het je omdat je het maar voor je uit blijft schuiven? Dan komt dat vast omdat je er geen duidelijke afspraak over hebt gemaakt met jezelf. Wanneer ga je de het doen? Waar ga je het doen? Met wie? Wat heb je ervoor nodig? En schrijf het ook op. Houdt je vervolgens aan je afspraak. Nogmaals, er is discipline en wilskracht voor nodig. Maar het is mogelijk.

Samengevat

Het gaat in principe dus om het opmaken en uitwissen van de lei. Eerst opschrijven en afspraken maken. Dan begint het uitwissen: de dingen doen en de afspraken nakomen. Over de dingen die niet in één keer afgerond kunnen worden, maak je nieuwe afspraken. En voor nu wis je ze uit je gedachten en kijk je er niet meer naar. Wanneer het tijd ervoor is, begin je er weer aan. Zo begin je elke dag opnieuw. 

 

 

 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!