Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

Managers in tijden van crisis

2901


Managers in tijden van crisis

Geen tijd voor treuzelen...

 

Een crisis is nooit gepland. Een crisis ontstaat door een aaneenschakeling van gebeurtenissen waardoor één bedrijf of een totale economie uit balans gebracht wordt. Tijdens een crisis dragen de leiders uit organisaties en bedrijven een grote verantwoordelijkheid. Dit zijn vaak genoeg mensen die reeds vooraan staan in een organisatie, namelijk de managers. Er wordt naar hen opgekeken. Wat zullen zij doen? Hoe zullen zij handelen? Welke beslissingen nemen zij? Wat de omvang van de crisis ook is, een leider in tijden van crisis moet sterk in zijn of haar schoenen staan. 

Dit artikel is een introductie voor een drieluikinterview met drie Surinaamse managers die in het komende artikel aan het woord komen. In dit artikel leest u waarom leiders nodig zijn en wat voor invloed ze kunnen hebben. Een crisis doorkomen is nooit gemakkelijk, maar wel optimistischer met een goede leider die anderen weet aan te sturen en noodzakelijke beslissingen neemt.


Behalve dat er tijdens een crisis een zware druk in het bedrijf ontstaat, krijgt ook de manager te maken met nieuwe rollen. Zo worden er nieuwe eisen gesteld aan leidinggeven en goed managerschap. Echt nieuw zijn ze in principe niet, maar ze worden wel belangrijker tijdens een crisis. De manager in crisistijd moet zich nóg meer een people manager betonen. Hij* moet op verschillende niveaus kunnen communiceren, verschillende belangen kunnen behartigen, tactvol zijn bij het nemen van beslissingen, zijn medewerkers inspraak geven en hen betrekken bij wat er gebeurt, luisteren, een mentor zijn, het goede voorbeeld geven en positief en proactief blijven. En ten slotte moet de manager in tijden van crisis niet bekendstaan om zijn improvisatievermogen, maar vooral om zijn vooruitziendheid en innovatievermogen om zodoende duurzame en toekomstgerichte besluiten te nemen. Doet de manager dit en toont hij oprecht het beste met zijn mensen voor te hebben, dan zullen zij zich op hun beurt ook eerder goede en gecommitteerde werknemers willen betonen, die in goede of slechte tijden een extra mijl willen gaan voor het bedrijf.

[*overal waar verder in dit artikel de mannelijke vorm (hij, hem, zijn) gebruikt wordt, kan ook de vrouwelijke vorm (zij, haar) gelezen worden.]


Hoewel een crisis het hele bedrijf treft, zijn het vaak de managers op wie een extra last wordt gelegd. Er wordt zowel van bovenaf als van beneden uit verantwoording van hem gevraagd. Het is niet gemakkelijk om impopulaire maatregelen te moeten nemen. Maar om het bedrijf te redden doet een manager wat hij moet doen. Uiteraard met tact en voorzorg.


Tijdens een crisis nemen zelfs kleine problemen een grotere omvang aan. Een manager laat niet toe dat ogenschijnlijk kleine zaken aan zijn aandacht ontsnappen. Hij heeft daarom ogen in zijn rug en moet kunnen anticiperen op situaties voordat ze te groot worden om te handhaven. Hoewel een crisis nooit gepland is, ziet men het in veel gevallen aankomen. Tijdens een crisis zijn daarnaast vaak de financiële middelen beperkt. Omdat het werk voortgang moet vinden, zullen er prioriteiten gesteld worden. Hoe gaat een manager om met een kleiner budget en minder middelen? Hoe zet hij zijn medewerkers in? Managers moeten in staat zijn grote en kleine crisissen in het bedrijf vroegtijdig te detecteren om zo de schade zoveel mogelijk te beperken. In een vroeg stadium kunnen er reeds maatregelen getroffen worden om de impact van de crisis te beheersen. Dit vraagt planning, creativiteit en flexibiliteit.

852
In een crisis is er geen tijd voor treuzelen. Beslissingen moeten snel en effectief genomen worden. Een manager in crisis mag niet talmen. Tegelijkertijd moet hij wel de juiste beslissingen nemen. Ook communicatie op cruciale momenten is belangrijk. Een manager laat zijn medewerkers niet in onwetendheid, wat tot onrust zou kunnen leiden. Hij beseft ook dat de communicatie tweezijdig moet zijn en dat luisteren juist nu een belangrijke vaardigheid wordt. Naast de interne communicatie, let de manager ook op de externe communicatie en het imago van het bedrijf tijdens de crisis.

Een manager in crisistijd moet boven al het andere sterke persoonlijke eigenschappen hebben. Hij mag zich niet snel uit het veld laten slaan. Hij moet positief ingesteld zijn en negativiteit de kop weten in te drukken.

 

In het komende artikel leest u hoe drie Surinaamse managers met deze verantwoordelijkheden en rollen omgaan.