Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Lees onze laatste artikelen hier!

Hoofden waar je gek van wordt!


I-love-my-boss-mug


Hoofden waar je gek van wordt!

 

Chefs, managers, leidinggevenden en andere superieuren.

 

 

 

Je werk goed doen, is één ding. Je baas tevreden stellen is iets heel anders. Hoewel de meeste chefs, managers of leidinggevenden zeggen dat ze alleen maar verwachten dat je je werk goed doet, verwachten ze in feite veel meer. Sommigen zijn veeleisend, gevoelloos, ontactvol en grof. Anderen zijn zo aardig, dat je alles voor ze wilt doen. Echt alles. Totdat je een dag ontdekt dat je niet meer voor jezelf leeft, maar voor hen. Hoofden waar je gek van wordt…

In dit artikel lees je vijf tips waarmee je je hoofd de baas blijft!

 

 


Het is in principe niet zo heel moeilijk om je baas (lees: hoofd, manager, chef, leidinggevende…) tevreden te stellen. Het gaat er voornamelijk om dat je hem of haar goed kent, en precies weet wat je wel en niet (in zijn of haar bijzijn) moet doen of zeggen. Maar heb je toch een beetje houvast nodig? Dan volgen hier vijf tips die kan toepassen, ongeacht wat voor soort baas je hebt.

 

Wees betrouwbaar!

Dat wil zeggen, als je beloofd hebt iets te doen, doe het dan ook. Als je van tevoren weet dat je iets wat je gevraagd wordt, niet zal kunnen doen, zeg het dan direct. Kom niet achteraf met excuses, vraag niet om uitstel, of klaag niet over hoe zwaar het was om het gedaan te krijgen. Daar houden bazen absoluut niet van. Had dan direct “nee” gezegd. Betrouwbaar zijn betekent niet dat je altijd beschikbaar moet zijn en op alles “ja” moet zeggen. Het betekent simpelweg dat je je aan je woord houdt wanneer je ervoor kiest om “ja” te zeggen.


Overigens, overal in dit artikel waar gesproken wordt over “hij”, kan ook “zij” staan.

Kom niet met problemen, maar met oplossingen

Je baas heeft ook zijn hoofd vol met allerlei zaken die nog gedaan moeten worden. Ontstaat er een probleem in je werk? Ren niet gelijk naar de baas om te klagen. Want aan een klacht heeft hij niets. Bedenk liever hoe je het kan aanpakken of oplossen en leg het probleem samen met de oplossing voor aan je baas. Wedden dat je gunst verwerft in zijn ogen en je ervoor zal belonen?

Geef adviezen, maar volg ook leiding

Staat je baas op het punt een beslissing te nemen waar je het niet helemaal mee eens bent? Wees niet tegendraads door te klagen of te weigeren mee te werken. Geef tactvol advies en leg uit wat je denkt. Maar laat de beslissing altijd aan de baas over, Heeft hij zijn beslissing eenmaal genomen, dan ondersteun je die. Een volgende keer zal hij weer voor je openstaan.

Communiceer helder

Laat geen ruimte voor misverstanden. Als je een opdracht krijgt, en niet goed snapt wat er van je verwacht wordt: vraag het! Niet achteraf, maar meteen. Bazen houden niet van tijdsverspilling en al helemaal niet van twee keer hetzelfde uitleggen. Kom je na twee dagen opnieuw vragen wat de opdracht precies inhield, dan haalt je baas daaruit dat je dus twee dagen niets hebt gedaan. Daarom, vraag meteen om verheldering wanneer je iets niet begrijpt. Wil jij een keer iets duidelijk maken of vragen aan je baas? Nog iets waar bazen niet van houden is een lang relaas te moeten aanhoren of lezen. Gebruik dus korte zinnen, kom snel tot de kern en gebruik heldere taal die niet voor misverstanden kan zorgen.

Zorg ervoor dat je baas successen boekt

Dat klopt, hoewel het misschien raar klinkt. Moet je er niet voor zorgen dat je zelf succesvol bent? Ja, dat natuurlijk ook. Maar als je je baas helpt om succesvol te zijn, door jouw deel van het werk extra goed te doen en ervoor te zorgen dat hij uitblinkt in zijn werk, dan zal jouw beloning ook niet uitblijven. Je bent namelijk waardevol voor je baas, wanneer zijn carrière er dankzij jou goed uitziet. Hij zal je dankbaar zijn en je waarderen. En hij kan ervoor zorgen dat je aan het eind van het jaar een mooie bonus krijgt.

 
Treat-others-as-you-would


Heb jij ook een hoofd waar je gek van wordt? Volg de vijf tips uit dit artikel op en probeer je baas beter te leren kennen.

Wees altijd vriendelijk en respectvol. Respect krijg je door het eerst te geven. En vriendelijkheid is net een spiegel; je zal vriendelijk behandeld worden als je zelf ook vriendelijk bent.

 

 


 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!