Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Lees onze laatste artikelen hier!

Wat als koffie alleen niet meer helpt...

desktop-coffee


Wat als koffie alleen niet meer helpt...

Acht tips om de hele dag scherp te blijven 

Vind je het ook een uitdaging om sommige dagen scherp te blijven op je werk? Vooral als de werkdruk te hoog of juist te laag is, of wanneer je urenlang met hetzelfde klusje bezig bent. Je hebt misschien al drie kopjes koffie op, maar je blijft je energieloos voelen. Gelukkig bestaat er veel meer dan koffie om je focus te behouden.

Met deze 8 tips kun je er zeker van zijn dat je de hele dag scherp en energiek blijft, zonder koffie!


 

1. Ga even naar buiten

De zuurstof, het daglicht en wat beweging zullen ervoor zorgen dat je bloed weer sneller door je lichaam stroomt en je nieuwe energie krijgt. Ook ideaal om je hoofd leeg te krijgen en weer met volle moed verder te gaan.

2. Wissel staan en zitten af

Werk je meestal urenlang zittend achter een bureau? Onderzoek heeft uitgewezen dat af en toe staand werken beter is voor je rug. Daarnaast zorgt de afwisseling tussen zitten en staan voor een extra energie-boost. Er zijn bepaalde taken die je niet per se zittend achter een bureau hoeft te doen. Kies ervoor om af en toe staand te werken aan een hoge tafel.

3. Blijf fris

Heb je af en toe ook zin om flink water in je gezicht te gooien? Natuurlijk kan dat soms onhandig zijn als je een net kantoorpak of make-up draagt. Een goed alternatief is koud water op een zakdoekje. Dep dat op je gezicht en ogen en je bent in no-time weer fris. Of hou je van iets met een lekker geurtje, koop dan een kant-en-klare body mist die je zo over je gezicht en armen kan sprayen.

4. Ga vóór je werk sporten

Bewegen op de vroege ochtend is heel goed. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wanneer je 's ochtends sport, je gedurende de dag meer energie hebt.

5. Luister naar muziek

Het gaat natuurlijk om muziek die niet afleidend werkt. Zet geen nummers op die urenlang in je hoofd blijven hangen of waarbij je wilt meezingen. Als je rustgevende muziek opzet, worden bepaalde delen in je hersenen geactiveerd. Zo wordt je alerter en kun je je beter concentreren. Let er ook op dat niet iedereen van muziek houdt. Zet de muziek dus heel zacht, zodat alleen jij het hoort. Het gebruik van headphones is niet altijd ideaal, omdat je dan de geluiden uit je omgeving niet meer kunt opvangen (rinkelende telefoon, collega die roept, enzovoorts…).

6. Vermijd een Sugar Rush

Hoewel cafeïne je maar tijdelijk energie geeft, werkt koffie wel als je even dat extra zetje nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook thee drinken. Thee bevat namelijk ook cafeïne. Energiedrankjes en frisdranken kun je beter niet gebruiken. Deze bevatten namelijk zoveel cafeïne en suiker dat je na de heftige sugar rush al snel een dip krijgt. Om dezelfde reden is het ook beter om het bij één koffie te houden en niet teveel drankjes of snacks met suiker te gebruiken. Probeer suiker eens een hele week te vermijden: wedden dat je je véél energieker zult voelen?

7. Drink water

Sommige mensen drinken overdreven veel water. Maar anderen drinken ook weer te weinig. Onze hersenen zijn net plantjes, ze hebben een bepaalde hoeveelheid water nodig om te bloeien. Hoeveel je moet drinken, hangt van je eigen lichaam af. Het zal je zelf vertellen wanneer het water nodig heeft. Bij gebrek aan water begint ons lichaam vanzelf bepaalde functies en organen (ook delen van onze hersenen) uit te schakelen om belangrijkere organen (hart en longen) in stand te houden, waardoor we futloos en slap worden. Voorkom dat dus door genoeg water door de dag heen te drinken.

8. Verander van werkplek

Nee, niet op zoek gaan naar een nieuwe baan. Gewoon op zoek gaan naar een ander plekje om te werken. Als je de hele dag achter hetzelfde bureau zit, kan het best dat je op een gegeven moment verveeld of afgeleid raakt. Een verandering van werkplek kan en dan voor zorgen dat je weer wat wakkerder en alerter wordt. Ga bijvoorbeeld in de gezamenlijke ruimte of keuken van je kantoor zitten of ruil van werkplek met iemand anders.

 

 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!