Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Lees onze laatste artikelen hier!

Zo doe je meer in 2017!

Time business

Zo doe je meer in 2017!

 

Méér doen… maar minder tegelijk

 


 

Het was een druk jaar. In 2016 is er zoveel gebeurd en hebben we zoveel meegemaakt. Nu het nieuwe jaar pas begonnen is, hebben we de kans om even een adempauze te nemen en na te gaan wat anders kan. Natuurlijk willen we nog meer doen en meer bereiken. Maar het hoeft niet allemaal tegelijk! Misschien kunnen we voor 2017 het goede voornemen hebben om meer te single-tasken? Focussen op één ding tegelijk…

Multi-tasken is uit de mode

Als er iets is wat managementboeken tegenwoordig afraden, dan is het wel multi-tasken. Het doen van meerdere dingen tegelijk blijkt niet effectiever te zijn. Integendeel, iemand die meerdere dingen tegelijk doet, heeft vaak overal losse eindjes en leeft onder een grotere druk dan iemand die dat niet doet. Sommigen multi-tasken zelfs zonder dat ze het doorhebben, door heen en weer te switchen tussen twee of meer taken. Multi-taksen is dus uit de mode. Niet dat het niet werkt. Het werkt, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. En af en toe kan het nodig zijn om te multi-tasken.

In 2017 gaan we single-tasken!

Single-tasken is echter een verademing. Klinkt het niet heerlijk om maar met één ding tegelijk bezig te zijn? Dat komt omdat we in werkelijkheid nooit met twee dingen bezig kunnen zijn. Ons brein schakelt snel over van de ene taak op de andere, maar kan nooit echt tegelijk op beide focussen. Waarom zouden we het dan willen forceren? Het advies is: focus op de taak waarmee je op dat moment bezig bent. Laat al het andere voor daarna.

Single-tasken doe je zo:

Weet welke prioriteiten je hebt, en hoe belangrijk ze zijn. Zodoende weet je altijd wat je als eerst moet doen. Maak een goede planning: een grote planning voor alle urgente en belangrijke taken voor de komende weken, en een kleinere, specifiekere planning van al deze taken opgedeeld per dag of uur. Houdt in je planning rekening met situaties die kunnen wijzigen, plan dus niet te strak.

Leer ook je taken kennen, dat wil zeggen: weet van tevoren hoeveel tijd een bepaalde taak je kost en wat je ervoor nodig hebt.

Begin pas aan een taak als je weet dat je het zal kunnen afmaken. Stel een doel voor jezelf en probeer dat doel voor die dag of dat moment te bereiken. Grote taken kun je verdelen in kleinere taken of doelen.

Maak categorieën van dezelfde soort taken en cluster deze in één tijdsblok. Bijvoorbeeld, alle e-mails eerst beantwoorden en daarna alle telefoontjes plegen die je gepland had. Je zult voor jezelf moeten nagaan welke categorieën het beste werken in jouw situatie.

Schakel afleidingen uit wanneer je bezig bent. Afleidingen zijn bijvoorbeeld geluiden en opspringende icoontjes van alarmen, berichtjes, oproepen, enzovoorts. Vraag ook je collega’s om je niet te storen als het niet dringend is.

Taak afgrond? Neem een pauze, sluit de vorige taak af in jezelf. Geef jezelf een compliment en kijk wat je de volgende keer nog beter kan doen. Maar voor nu sluit je de taak af en je denkt er daarna niet meer aan. Bereid dan je brein voor op de volgende taak. Zeg tegen jezelf wat je gaat doen en hoe je het gaat doen. Zo begin je fris, energiek en vol goede moed aan elke nieuwe taak.


singletask

 

 

 

 

Plan vandaag uw geld voor de toekomst!